GPS – ניווט מעולם אחר

תוכן עניינים

קולומבוס אמנם גילה את אמריקה בעזרת ניווט באמצעות הכוכבים, כמו מגלי ארצות אחרים שיכלו רק לחלום על מכשיר ניווט שיורה להם מתי לפנות ולאן. אבל לכם יש אפשרות להיעזר ב- GPS, מכשיר ניווט לוויני, אפילו אם אתם רק מחפשים את הדרך למרכז המסחרי בעיר הסמוכה.

אולי כבר שמעתם את המושגים GPS, ניווט לוויני, תוכנת מפות, GPS סלולרי, אבל הלכתם לאיבוד בין שלל המכשירים השונים, ואתם לא מוצאים את הידיים והרגלים מרוב מונחים טכנולוגיים. אז הנה מורה דרך.

כיצד ה-GPS יודע איפה אני?

ראשית, GPS הם ראשי התיבות של מערכת איכון עולמית, המבוססת על 24 לוויינים ייעודיים ששיגרה מחלקת ההגנה של ארצות הברית לצרכים בטחוניים. כל לווין משדר אות רדיו שניתן לקלוט אותו על הקרקע בעזרת מקלט GPS. למקלט נחוצים ארבעה אותות מארבעה לווינים שונים בכדי לחשב את המרחק בינו לבינם, ומכאן גם למצוא את מיקומו על הקרקע. בשפה פשוטה, אפשר להדגים זאת ע"י השאלה המוכרת משיעורי מתמטיקה: רכבת יצאה מחיפה בשעה 8 בבוקר במהירות 100 קמ"ש, מתי היא תגיע לת"א. רעיון החישוב דומה במערכת הניווט הלוויני.

קלינטון ותרומתו לשוק GPS

עד שנת 2000 סיפקו הלווינים האמריקאים לשוק האזרחי נתוני איכון עם דיוק סלקטיבי מכוון של עשרות מטרים, מסיבה בטחונית. באותה השנה, הורה נשיא ארה"ב קלינטון, לבטל את הדיוק הסלקטיבי ולאפשר רמת איכון גבוהה של מטרים בודדים, ופתח בכך למעשה את שוק ה-  GPS. בתחילת המילניום מכשירי הניווט לשוק האזרחי היו בעיקר צעצוע יקר, לבעלי אמצעים שרצו לאבזר את הג'יפ שלהם, אך עם התקדמות תכנית שיגור הלווינים של האיחוד האירופאי באמצע המילניום – שהוסיפה עוד לווינים לאלו האמריקאים – הורחב שוק ה- GPS, הוזלו מכשירי הניווט ואף שולבו כתוסף בטלפונים סלולריים.

GPS כחול לבן

עכשיו איך זה קשור אליכם?
בישראל שווקו לראשונה בשנת 2005 מכשירי הניווט הסלולרי, שסיפקו בהתחלה הכוונה קולית בלבד, כלומר – "פנה ימינה, שמאלה", ללא מפה ויזואלית.
בשנת 2010 רצוי שעדיין יהיה לכם חוש כיוון, למרות שחברות הסלולר כבר מציעות לכם מדריך צמוד.

עיקר המשמעות במונח GPS סלולרי, היא בקליטת אותות הלווינים באמצעות הרשת הסלולרית שלכם. למעשה, את נתוני המיקום והכיוון שלכם בכביש אתם מקבלים לטלפון הנייד מהאנטנה הסלולרית הקרובה אליכם, ממש כמו בשיחה סלולרית רגילה, וספק התקשורת הסלולרי שלכם כבר שובר את הראש בקבלת האותות מהלווינים.

כמובן שהשירות מותנה בתשלום חודשי – שעוד נגיע אליו – ובעיקר בתמיכה של המכשיר בטכנולוגיה הקרוייה AGPS. האות A פירושה קיצור המילה "סיוע". הרשת הסלולרית מסייעת באיתור המקלט שברשותכם, בכך שהיא קולטת שלושה אותות מבין הארבעה (זוכרים?) הנדרשים למקלט כדי לחשב מיקום.
אות נוסף, רביעי, קולט המכשיר הסלולרי שלכם בעצמו – שוב, בהנחה שיש בו GPS מובנה, או חיצוני. גם כאן ההבדלים מגוונים, ועוד נגיע אליהם. אבל קודם, מה הן בכלל האפשרויות העומדות בפני האבודים שבינכם?

מה אני צריך כדי לנווט?

לצורך ניווט באמצעות לווינים נדרשים שלושה רכיבים:

  • מקלט  GPS – שיקבל את האות
  • תוכנת מפות – שתתרגם את האות לנקודת ציון בשטח
  • צג – כדי שתוכלו לראות את כל העסק

מכשירי GPS יעודיים כמו למשל, Novogo ו MIO, כבר כוללים את שלושת הרכיבים הנדרשים, ואפילו את תוכנת המפות שמגיעה בילד-אין עם המכשיר, ניתן להחליף באחת אחרת. פרט למחיר של תוכנות המפות – כמו Destinator או iGo למשל – ההבדל בינהן נובע מרמת הפירוט של השטח הממופה.

היקרות גם יציגו לכם באמפרים בכביש, בעוד הזולות, או החינמיות, יציגו בעיקר נתיבים ראשיים בגרפיקה ירודה. שפת ההנחייה, גם היא בהתאם לתוכנת המפות שמותקנת במכשיר.

כמה זה עולה לנו?

טווח המחירים של המכשירים העצמאיים מתחיל בכ- 700 ש"ח, והשמיים הם הגבול. היתרון של המכשירים הוא בתשלום החד-פעמי, ברכישה בלבד, ללא דמי שימוש כמו ב-GPS הסלולרי.

המכשיר מתחבר בעצמו ללווינים, ללא סיוע, אולם לעיתים זו עלולה להיות מגבלה, כאשר בתנאי מזג אוויר קשים או בנסיעה בעיר צפופה ומרובת בניינים גבוהים, או נסיעה במנהרה, אובד הקשר עם הלווינים, ואז אתם אבודים.
שימוש דומה ניתן לעשות ע"י מחשב כף יד שמותקנת עליו תוכנת מפות, וקיים בו מקלט GPS פנימי, או חיבור מקלט חיצוני. כאן המחיר ההתחלתי של מחשב כף עם GPS מובנה, עומד על כ- 800 ש"ח.

האופציה השלישית נמצאת אצלכם בכיס: ה- GPS הסלולרי ( AGPS, למעשה, כמו שאמרנו).

היתרון המרכזי של שירות הניווט הסלולרי טמון בלוקאליות שלו, המגרש הביתי והמוכר. שפת ההנחייה תהיה בעברית, גם אם אתם מנווטים בעזרתו ברחובות פריז.

בכבישי ישראל, מערכת הניווט תדע להגיד לכם על עומסים צפויים ומכמונות מהירות בדרך.

כמו שהזכרנו, הסיוע שמקבל ה- GPS הסלולרי מהרשת בה הוא מנוי, תורם לעדכון נתונים מהיר, ולמנוע בכך מצב שתשמעו "פנה שמאלה" אחרי שכבר חלפתם על הפנייה.

GPS בחברות הסלולאר השונות:

רשת פלאפון מציעה את שירות הניווט הסלולרי NAVIGATOR, בתשלום חודשי קבוע של 23.90 ש"ח. ברשת סלקום מציעים את השירות בעלות של 24.10 ש"ח לחודש, עם מבצעים המקנים שירות ניווט חינם לרוכשים סלולרי בעל GPS מובנה (במחיר התחלתי של 48 ש"ח במשך 36 חודשים, אגב).

אורנג' גובים 21.09 ש"ח בחודש, ומציעים למאותגרים מקלט GPS חיצוני במחיר 450 ש"ח.
חברת מירס מתהדרת בנווט השטח שלה, וגובה עבורו 19.90 ש"ח בחודש.

 

עכשיו עשו את החישוב מה הכי משתלם עבורכם, או שפשוט תשאלו "סלח לי, איך יוצאים מכאן לכביש המהיר?"…