חברות הסלולר בישראל – שוק ללא תחרות

תוכן עניינים

חברות סלולריות בישראל

השימוש בטלפונים סלולריים בישראל נפוץ יותר מבכל מדינה אחרת בעולם. כבר בשנת 2004 נרשם בישראל מספר מכשירי טלפון סלולרים אשר גבוה יותר ממספר האוכלוסייה, ועובדה ידועה היא כי ישראלים אוהבים את הנייד שלהם. בישראל פועלות כיום ארבע חברות סלולריות, אשר מזמן הפכו לשם דבר ולחלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית כולה. במאמר הבא נסקור את מפעילות הסלולר המקומיות ואת הטכנולוגיות והמכשירים הנפוצים בכל חברה.

הרשתות הסלולריות הפועלות בארץ   

רשת פלאפון
הרשת הוותיקה ביותר, פועלת משנת 1986. הרשת בבעלות חברת בזק

רשת סלקום
החלה לפעול בשנת 1994. הרשת נמצאת בשליטה משוטפת של קבוצת ספרא וחברת Bell-South.

רשת אורנג'
רשת בינלאומית – פרטנר תקשורת, נכנסה לשוק הישראלי בשנת 1999. הרשת נמצאת תחת שליטת חברת הצ'יסון ומפואה.

רשת מירס
החלה לפעול בשנת 2001. הרשת בשליטת חברת מוטורולה.

בזכות היותה הרשת הראשונה בארץ ובזכות החדרה מוצלחת של שם המותג "פלאפון" – הפך ביטוי זה לשם גנרי, המתאר כל מכשיר טלפון סלולרי שהוא, ללא התחשבות ברשת בה הוא מופעל. למרות הישג שיווקי זה, הדרדרה במהלך הזמן רשת פלאפון והפכה מהרשת הוותיקה והגדולה ביותר, לרשת השלישית בגודלה בארץ לאחר סלקום ואורנג'.

הטכנולוגיות והמכשירים ברשתות הסלולריות השונות

בעולם התפתחו במקביל כמה טכנולוגיות להפעלת רשת טלפונים סלולרים. רוב הרשתות התבססו על סוג טכנולוגיה אחד, אך כאשר הוא התפתח – נוספו לו בנים מאותה טכנולוגיה. בנוסף, רשתות רבות מצאו לנכון לשלב שימוש בכמה טכנולוגיות. המנויים בדרך כלל אדישים לסוג הטכנולוגיה בה פועלת הרשת הסלולרית שלהם.

אמנם קיימים הבדלים מינוריים בשירות שניתן לקבל בטכנולוגיות שונות, אך גם כאשר יש יתרון זמני לרשת בטכנולוגיה מסוימת – ממהרות רשתות בטכנולוגיות אחרות להשוות את הפער.

ההשפעה העיקרית של סוג הטכנולוגיה בה פועלת הרשת, היא על סוג מכשירי הטלפון הסלולרים שיוכלו להיות מחוברים אליה. הרשתות עצמן דואגות לשווק מכשירים מדגמים אשר מתאימים עבורן, אך מי שרוכש מכשיר באופן עצמאי (ולא דרך הרשת הסלולרית) חייב לוודא כי מכשיר זה יוכל לפעול ברשת בה הוא מנוי.

  • רשת פלאפון פעלה תחילה בטכנולוגית AMPS/NAMPS אך כיום משתמשת ב-CDMA ולאחרונה הצטרפה גם לרשת High Speed GSM בטכנולוגית UMTS
  • רשת סלקום מפעילה טכנולוגיות GSM/TDMA
  • רשת אורנג' פועלת בטכנולוגית GSM
  • רשת מירס פועלת בטכנולוגית IDEN

בתחילה התאפיינו הרשתות הסלולריות השונות, ביצרן עיקרי אחד, אשר המכשירים מתוצרתו שווקו על ידי הרשת והופעלו בה. לדוגמה, בתקופה הראשונה חברת סלקום עבדה בעיקר עם נוקיה וסוני – אריקסון וחברת פלאפון עם מוטורולה. לעומת זאת, כיום ניתן לשדרג את הסלולרי שברשותך לדגמים של כל יצרני מכשירי הטלפון הסלולרים הגדולים בכל הרשתות.

יתכן ובעתיד משרד התקשורת יעניק רישוי למפעילי "רשתות וירטואליות" – רשתות אשר אין להן תשתית של ממש, אלא הן עושות שימוש בתשתית של רשתות אחרות, לעיתים באופן המאפשר תעריפים נוחים יותר. אחת המועמדות להפעלת רשת וירטואלית שכזו, היא 012 סמייל העוסקת כיום בעיקר בשירות שיחות טלפון לחו"ל. אם תורחב התחרות בענף ולשוק תכנסנה מפעילות נוספות, אין ספק כי מחירי השיחות והשירותים השונים ירדו והצרכן יהנה מתחרות אמיתית בשוק הסלולר.